RESEPI

Agak-agak rajin masak tak? hah...best tau kalau dah pandai masak ni..saya dulu pun tak pandai masak..tapi bila dah mencuba belajar masak..bolelah cuba mengolah masakan dari mana-mana resepi yang dipelajari dari bonda, kakak, abang dan rakan-rakan..ok apa kata cuba dulu masak dengan satu atau dua resepi kat bawah ni..kalau rasa puas hati..teruskan lagi mencuba..juri masakan saya dulu setiap kali memasak adalah arwah abang saya yang sulong...jeng..jeng..jeng...kita test dulu resepi tu....:-)


Gambar: Roti arab
Oleh:Fiza Syamri
cc : www.facebook.com/bukuresepi

Bahan-bahan : hidangan utk 4-5 orang
250 g tepung gandum
2 sk yis mauripan
1 sb susu tepung (jika guna susu segar tak perlu guna susu tepung)
1 sb marjerin/mentega
1 sb gula 
160ml -170 ml air suam (boleh campurkan dgn susu segar)
1/2 sk garam halus

Cara-cara :
Satukan yis bersama air suam dan gula. Bancuhkan hingga gula larut. Kemudian biarkan sebentar sehingga yis berbuih. 
Di dalam bekas yg agak besar, ayakkan tepung. Satukan dgn garam, susu tepung dan marjerin/mentega. Gaul2kan rata2. Buatkan lubang di tengah2nya, kemudian tuangkan yis tadi. Kacau dan uli hingga menjadi doh yg licin. 
Setelah itu, simpankan doh di dlm bekas yg agak besar dan tutup kemas dgn kain lembab. Biarkan ia naik selama 1 jam.
Sementara itu, bolehlah buat sambal sardin, dsbnya....hehe.
Keluarkan doh, uli sekali lagi dan bahagikan kpd beberapa bahagian (DJ suka buat yg kecik2 jer lagi kiut..hehe). Bulat2kan doh dan leperkan/canaikan. Jangan terlalu nipis atau terlalu tebal.
Panaskan minyak secukupnya utk menggoreng. Setelah minyak cukup panas, goreng doh tadi satu persatu. Siram2kan roti agar ia naik kembang. Goreng hingga keemasan. Angkat dan toskan.
Bolehlah dihidangkan bersama sambal sardin atau lauk apa2 jelah...
ROTI ARAB
BAHAN-BAHAN:

HIDANGAN UTK 4-5 ORG
250 g tepung gandum
2 sk yis mauripan
1 sb susu tepung (jika guna susu segar tak perlu guna susu tepung)
1 sb marjerin/mentega
1 sb gula
160ml -170 ml air suam (boleh campurkan dgn susu segar)
1/2 sk garam halus

Cara-cara :


Satukan yis bersama air suam dan gula. Bancuhkan hingga gula larut. Kemudian biarkan sebentar sehingga yis berbuih.
Di dalam bekas yg agak besar, ayakkan tepung. Satukan dgn garam, susu tepung dan marjerin/mentega. Gaul2kan rata2. Buatkan lubang di tengah2nya, kemudian tuangkan yis tadi. Kacau dan uli hingga menjadi doh yg licin.
Setelah itu, simpankan doh di dlm bekas yg agak besar dan tutup kemas dgn kain lembab. Biarkan ia naik selama 1 jam.
Sementara itu, bolehlah buat sambal sardin, dsbnya....hehe.
Keluarkan doh, uli sekali lagi dan bahagikan kpd beberapa bahagian (DJ suka buat yg kecik2 jer lagi kiut..hehe). Bulat2kan doh dan leperkan/canaikan. Jangan terlalu nipis atau terlalu tebal.
Panaskan minyak secukupnya utk menggoreng. Setelah minyak cukup panas, goreng doh tadi satu persatu. Siram2kan roti agar ia naik kembang. Goreng hingga keemasan. Angkat dan toskan.
Bolehlah dihidangkan bersama sambal sardin atau lauk apa2 jelah...




Gambar: Puding Triffle
Oleh:Norashikin rahmat
cc : www.facebook.com/bukuresepi

Bahan-bahannya
2 gulung swissroll/ kek coklat/ kek buah 
1 tin fruit coktail
1 tin susu cair
1 tin air
5 sudu makan tepung kastard
5 sudu makan gula
1 kotak Jelly Crystal berperisa Strawberry/Raspberry (masak ikut arahan dalam kotak)

Cara membuatnya

Potong kek dan susun dalam bekas (kalau letak dalam bekas kaca jernih lagi cantik)
Tapis buah-buahan. Jirus air buah atas kek
Campur kastard, gula, susu cair, air dalam periuk. Kacau di atas api yang kecil hingga masak dan berkilat. (saya tambahkan 1 sudu besar serbuk agar-agar) Biarkan beku.
Tuangkan jelly yang telah dimasak diatas kastard. (lapik senduk atau sudu sebelum menuang ke atas kasrtad supaya adunan kastard tak pecah)
Taburkan fruit cocktail.
Sejukkan dalam peti ais terlebih dahulu sebelum dimakan.
PUDING TRIFFLE

Sedap tau...buatnya sangat mudah..bagus buat utk majlis makan beradap pengantin..


Bahan-bahannya

2 gulung swissroll/ kek coklat/ kek buah 
1 tin fruit coktail
1 tin susu cair
1 tin air
5 sudu makan tepung kastard
5 sudu makan gula
1 kotak Jelly Crystal berperisa Strawberry/Raspberry (masak ikut arahan dalam kotak)

Cara membuatnya

Potong kek dan susun dalam bekas (kalau letak dalam bekas kaca jernih lagi cantik)
Tapis buah-buahan. Jirus air buah atas kek
Campur kastard, gula, susu cair, air dalam periuk. Kacau di atas api yang kecil hingga masak dan berkilat. (saya tambahkan 1 sudu besar serbuk agar-agar) Biarkan beku.
Tuangkan jelly yang telah dimasak diatas kastard. (lapik senduk atau sudu sebelum menuang ke atas kasrtad supaya adunan kastard tak pecah)
Taburkan fruit cocktail.
Sejukkan dalam peti ais terlebih dahulu sebelum dimakan.


Murtabak Daging
Oleh:Zaleha Saini
Like:www.facebook.com/bukuresepi

Bahan-Bahannya: (A)
500 gm tepung gandum
1 sudu kecil garam
2 sudu kecil gula halus
30  gm mentega
1 biji telur
1 sudu besar susu tepong
50 ml air( lebih jika perlu)
Minyak masak untuk perap doh

Bahan inti (B)
300 gm daging cincang
*2 ulas bawang merah
*2 ulas bawang putih
*2 sm halia
1 sudu besar serbuk rempah kari daging
½ sudu besar serbuk rempah  bryani
½ kuib stok daging
(* kisar semua)
Minyak masak


Cara2nya menguli tepung
Masukkan tepung , garam, gula, mentega, telur , susu tepung dan air ke dalam sebuah bekas.
Uli dengan tangan hingga menjadi doh yang lembut. Bahagikan doh kepada beberapa bebola kecil.
Perap doh semalam dengan minyak masak .

Bahan-Bahan lain untuk taburan(C)
5 biji telur di kacau 
2 biji bawang besar di dadu
Sedikit daun sup 
Cara membuat Inti
Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukkan kedua-dua rempah dan tumis sehingga  naik minyak. Masukkan daging cincang dan masak hingga lembut . Masukkan garam dan sebuk perasa dan masaklah hingga agak kering.

Cara untuk membuat Murtabak
Keluarkan semua bebola kecil dan letakkan ke dalam bekas lain. Minyak itu di gunakan untuk mencanai tepung.
Gunakan dulang bulat yang besar. Ambil sebiji doh dan lepirkan dengan minyak.
 Gunakan tangan untuk menarik tepung dengan perlahan sehingga menjadi besar keliling dulang.
Taburkan sedikit inti. Tuangkan sedikit bancuhan telor ke atas doh.
Taburkan bawang dadu dan sedikit daun sup
Lipat keliling dan kemaskan lipatan menjadi empat persegi.
Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan  letakkan di atas kuali. Gorenglah hingga kekuningan.

MURTABAK DAGING


Bahan-Bahannya: (A)
500 gm tepung gandum1 sudu kecil garam2 sudu kecil gula halus30 gm mentega1 biji telur1 sudu besar susu tepong50 ml air( lebih jika perlu)Minyak masak untuk perap dohBahan inti (B)300 gm daging cincang*2 ulas bawang merah*2 ulas bawang putih*2 sm halia1 sudu besar serbuk rempah kari daging½ sudu besar serbuk rempah bryani½ kuib stok daging(* kisar semua)Minyak masak
Cara2nya menguli tepungMasukkan tepung , garam, gula, mentega, telur , susu tepung dan air ke dalam sebuah bekas.Uli dengan tangan hingga menjadi doh yang lembut. Bahagikan doh kepada beberapa bebola kecil.Perap doh semalam dengan minyak masak .Bahan-Bahan lain untuk taburan(C)5 biji telur di kacau2 biji bawang besar di daduSedikit daun supCara membuat IntiPanaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukkan kedua-dua rempah dan tumis sehingga naik minyak. Masukkan daging cincang dan masak hingga lembut . Masukkan garam dan sebuk perasa dan masaklah hingga agak kering.Cara untuk membuat MurtabakKeluarkan semua bebola kecil dan letakkan ke dalam bekas lain. Minyak itu di gunakan untuk mencanai tepung.Gunakan dulang bulat yang besar. Ambil sebiji doh dan lepirkan dengan minyak.Gunakan tangan untuk menarik tepung dengan perlahan sehingga menjadi besar keliling dulang.Taburkan sedikit inti. Tuangkan sedikit bancuhan telor ke atas doh.Taburkan bawang dadu dan sedikit daun supLipat keliling dan kemaskan lipatan menjadi empat persegi.Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan letakkan di atas kuali. Gorenglah hingga kekuningan.


ok kekawan....setakat ni dulu tau...kita belajar dari bawah...sama-sama berkongsi ilmu. kalau rasa nak cuci-cuci mata nak tambah ilmu pengetahuan boleh lah lawat DI SINI....

No comments:

Post a Comment